En Kolay Şekilde İnternet Sitesi Sahibi Olun


İnternet günümüzde insanların ihtiyaçlarını karşıladığı bir ortam haline gelmiştir. Bu ihtiyaçlar internet siteleri aracılığıyla karşılanmaktadır. İnternet dünyasında milyonlarca site bulunduğunu belirtmekte fayda var. İnsanlara bir alanda hizmet sağlamak veya bilgi aktarmak için internet siteleri kurulmaktadır. Peki internet siteleri nasıl kurulur, herkes internet sitesi açabilir mi gibi sorulara yanıt vererek makalemize devam edelim.
Öncelikle bilmeniz gerekir ki, internet sitesine sahip olmanız için domain ve hosting’e ihtiyacınız var. Bunların neler olduğunu açıklayarak devam edelim.

a) Domain (Alan adı)

Domain alan adı olarak da bilinmektedir. Sitenizin isminin ne olacağını ifade etmektedir. Site adı da diyebiliriz. Öncelikle sitenizin ismine karar vermeniz gerekiyor, ardından da isim uzantısına yani, .com, .net., .org gibi çeşitli uzantılar arasından bir seçim yapmalısınız. Bu aşamada önemli olan hayalinizdeki alan adını satın almanızdır. Alan adları en az 1 yıllık olarak alınabiliyor, uzun vadeli siteler için bu süreyi daha uzun olarak satın alabilirsiniz. Aksi takdirde her yıl süreyi uzatmanız gerekecektir.

b) Hosting (Yer sağlayıcı)

Domain aldıktan sonra sitenizin ismi hazır demektir. Bu aşamadan sonra hosting satın alarak sitenizi kuracağınız yeri ayarlamanız gerekmektedir. Sitenize yükleyeceğiniz dosyalar, yazılar vs yer kaplayacaktır, bu yeri temin etmek için hosting firmaları kullanılmaktadır. Bilgisayardaki harddiskler gibi düşünebilirsiniz. Siteniz hostinginiz de yayın yapacaktır. Birçok hosting firması arasından ihtiyaçlarınıza en uygun paketi seçerek en az 1 yıllık satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Şuana kadar hosting ve domain satın alarak web sitesi kurmak için gerekli olan en temel iki unsuru gerçekleştirmiş olduk. Sitemizi kurmak için artık birkaç ince ayar gerekli. Onları da yaptıktan sonra sitemiz yayın hayatına başlayacaktır. Öncelikle yapmanız gereken, mail adresinize hosting firması tarafından gönderilen NS ayarlarınızı domaininize tanımlamak olmalıdır.
Bu işlem şöyle gerçekleşir. Domain aldığınız siteye girerek kullanıcı panelinden yönlendirme yapmalısınız. NS kısmına hosting NS ayarlarınızı girerek yönlendirmeyi tamamlayabilirsiniz. Bu noktada önemli bir hatırlatma yapmak gereklidir. NS ayarlarının tam olarak oturması 48 saati bulabilir. Bu süre içerisinde sitenize erişme de sorun yaşayabilirsiniz.
Yönlendirme işleminin ardından artık sitenize girebilirsiniz. Hostinginize uygun alt yapı yazılımlarını kurmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)